Lansering av Brystkreftboka: Et viktig verktøy som bringer håp, kraft og styrke

Torsdag kveld inviterte Kreftkompasset til boklansering av «Hver dag teller- Brystkreftboka».

 -       4.000 kvinner fikk brystkreft i Norge i fjor, og det er den hyppigst forekommende kreftformen blant norske kvinner. Kreftkompasset arbeider for å hjelpe så mange som mulig, med å leve så godt som mulig etter kreft, sa kveldens konferansier og styreleder i Kreftkompasset Christian Eek-Jensen til en fullsatt Wergeland-sal på Litteraturhuset i Oslo.

Et forventningsfullt publikum fikk først høre daglig leder i Aktiv Mot Kreft, Helle Aanesen fortelle om hvordan kreftsykdommen snur livet på hodet. Et av kapitlene i boka omhandler trening og kreft og iført fargerikt treningstøy oppfordret Helle til å være positiv, optimistisk og jordnær.

Et godt og viktig verktøy

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, har skrevet forordet i boka. Ruth Ida Andreassen i Kreftforeningen uttrykte at boka er et viktig bidrag til mestring og livskvalitet og takket på vegne av Kreftforeningen til alle som har delt sin historie i boka.

-       Mange har åpnet opp og raust delt av det som ligger i å få en kreftdiagnose. Boka er proppfull av gode råd, visdom og håp som kommer godt med for å prøve å forstå hva kreftsykdommen bringer med seg, sa Kreftforeningens utsendte.

Magisk musikk

Cathrine Lund har tidligere vært deltaker i Kreftkompassets mentorskapsprogram i 2018. Det siste året har hun deltatt som mentor. Sang og musikk har vært en av de store drivkreftene og på boklanseringen entret hun scenen med Ladybirds og skapte magisk stemning iblant de over 200 fremmøtte i Wergeland-salen.

Blir ikke mindre redd av å lese om kreft

Så var tiden kommet for hjernen bak det hele. Forfatter Lotta Våde, daglig leder i Kreftkompasset, med over 22 års erfaring som sykepleier fortalte om hvordan boka har blitt til.

-       For to år siden ble «Hver dag teller – livet etter kreft» utgitt. Da kom det raskt ønsker om en diagnosespesifikk bok. Ni modige personer har stilt opp og fortalt sin historie.

I prosessen var noen i tvil, men konklusjonen var tydelig: Vi blir ikke mindre redde av å lese om kreften.

Som sykepleier i over to tiår delte Lotta hvordan det har vært å plutselig bli forfatter.

-       Boka er full av bilder, dikt, tekst og sterke historier, men jeg har ikke gått skrivekurs og er svensk. Det har blitt noen runder med korrektur, sa Lotta til humring fra salen.

Glad for å ha Kreftforeningen med på laget

Lotta uttrykte stor takknemlighet for Kreftforeningens positive bidrag til Kreftkompassets arbeid.

-       Dette er riktig og viktig. Vi er veldig glade for at vi støtter hverandre og at Kreftforeningen heier på oss, sa forfatteren takknemlig.

LIVE-podkast om det å være pårørende

Kreftkompasset utgir også podkast hvor gjester deler ulike historier om liv der hverdagen har blitt påvirket av kreften. Christian Osther, mann til Monica Osther som driver Kompani Fønix, delte fra scenen sterke historier om hvordan han opplever å være pårørende til sin kjære som er diagnostisert med uhelbredelig kreft.

Lagde en femårsplan

Christian utarbeidet en plan for de neste fem årene og hvordan familien skulle komme seg gjennom hverdagen.

-       Jeg tenkte at innen fem år må det ha kommet medisiner som kunne sikre fem nye år. Da ville det ha gått ti år, og vi måtte ha løst kreftgåten og Monica ville bli frisk, sa Christian.

Han delte tre råd til pårørende:

-       Vær der for hverandre

-       Finn noen å prate med. Det kan være veldig tøft psykisk.

-       Finn verdi i hverdagen. Søk etter glede og lev i nuet.

Skal krysse Grønland for kreftsaken

I mai 2023 skal Silje Løkeng og teamet i Expedition Pink Ribbon gjennomføre en ekspedisjon over Grønland. Hun ønsker å oppmuntre kvinner og menn til å holde seg fysisk aktive som et forebyggende tiltak mot helserelaterte problemer.

Løkeng leste to avsnitt fra boka og fortalte om sjokk, følelsen av urettferdighet og viktigheten av å ikke snakke seg selv ned.

-       Vi må se oss selv i speilet med stolthet, poengterte Silje.

Hun refererte særlig til brystkreftpasienter som ofte opplever å måtte operere bort bryst/brystene til sykdommen.

-       Vær snill. Vær raus. Ta vare på hverandre. Vi har alle arr, noen mer synlige enn andre, avsluttet Silje.

Om Hver dag teller - Brystkreftboka:

I boka får du ta del av ni personlige historier. Du får møte personer som er behandlet for brystkreft og er kreftfrie, personer som lever med brystkreft eller er pårørende. I tillegg får du faglig informasjon og konkrete tips og råd for å bedre håndtere utfordringer som kan oppstå under og etter en brystkreftbehandling.

Boka kan kjøpes her: https://www.kreftkompasset.no/butikk/hver-dag-teller-livet-etter-kreft-ph4sx

Lotta VadeKommentar